• Братоев и Борисов RSS
 • Братоев и Борисов във Facebook
 • Братоев и Борисов в Twitter

Водач с правоспособност за управление на МПС от категория „D” има право да управлява автомобил, с изключение на тролейбуси, предназначени за превоз на пътници с над 8 места за сядане без мястото на водача. Към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг.

ЕКСПРЕСНО: ОБУЧЕНИЕТО ЗА КАТЕГОРИЯ „D” ЗАПОЧВА ВЕДНАГА.

Изисквания към кандидата за започване на обучението:

 • Да е на възраст не по-малко от 24 години;
 • Да притежава правоспособност за управление на МПС от категория „С” не по-малко от 2 години или да притежава стаж като водач на МПС от категория „D1” не по-малко от 1 година. Времето, през което водачът е бил лишен от правото да управлява МПС, не се зачита за стаж. На лицата, загубили правоспособност по реда на чл.157, ал.5 от ЗДвП, се зачита съответния стаж, придобит преди загубата на правоспособността.
 • Да отговаря на изискванията за физическа годност (медицинско свидетелство);
 • Да отговаря на изискванията за психологическа годност (удостоверение);
 • Най-малко основно образование. Лицата, придобили документ за завършено основно образование след 26.09.2017г., могат да кандидатстват за издаване на СУМПС след завършване на Х клас.

Курсът е изграден на модулен принцип и се извършва по единна за категорията учебна документация:

 • Теоретичното обучение – „Превоз на пътници”, с продължителност 6 учебни часа;
 • Практическо обучение – 16 учебни часа управление на автобус Неоплан 117.

Надграждайки придобитите за категория „D” знания, умения и поведение, чрез съответното за категорията обучение и след успешно полагане на съответните изпити, може да се придобие правоспособност за управление на МПС от категории „А“, „DE“, „Т“ (тролейбус, трамвайна мотриса) и категориите „А1“ и „D1E“.

ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА:
1. Теоретичното обучение не може да надвишава 6 учебни часа за денонощие.
2. Практическото обучението по модула ПО „Управление на МПС” не може да надвишава 2 учебни часа за денонощие.
3. Продължителността на учебните часове е както следва:
а) за теоретичното обучение – 45 минути, като се осигурява време за почивка между часовете, минимум 10 минути; допуска се обучението да се организира на учебни блокове с продължителност от 2 учебни часа;
б) за практическото обучение – 50 минути.

От определената продължителност на учебния час за практическо обучение до 10 минути общо се използват за встъпителен /уводен/ и за заключителен инструктаж. Във встъпителния инструктаж преподавателят въвежда обучавания в съдържанието на групата умения, които трябва да се формират. В заключителния инструктаж преподавателят анализира работата на обучавания и посочва допуснатите грешки.

43 коментара


 1. Румен каза:

  Нали може Едновременно Да изляза за CE категория и D категория с уважение.

 2. Иван каза:

  Здраввйте категория С ми е от 17.11.2012 придобита тогава бях на изпит и го взех имам я отогава но на книжка никога не сам я имал това 2 години стаж означава да са минали две години от придобитата категория или от издаването на книжката книжка не сам си вадил с С категория никога сега ще я извадя мога ли да карам курса при това положение че не сам си вадил книжка до сега благодаря ви предварително с уважение Иван.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Иван,
   за да бъдеш включен в курс за кат.D, трябва да имаш свидетелство за управление с което се вижда, че притежаваш кат.С от 2 години.
   Поздрави.

 3. Румен каза:

  За колко ще излиза CE и D категория ?? Поздрави.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Румен,
   ако караш двете категории едновременно, ще ти направим пакетна цена – 1100 лв.
   За професионалната компетентност, отново ще ти направим отстъпки.
   Поздрави.

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.