• Братоев и Борисов RSS
 • Братоев и Борисов във Facebook
 • Братоев и Борисов в Twitter

Водач с правоспособност за категория „АМ” (бившата категория „М”) има право да управлява мотопеди – двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км/ч, двигател с вътрешно горене с работен обем не по–голям от 50 куб.см или с 4 кВ максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател и четириколесни превозни средства и маса без товар не повече от 350 кг.

Изисквания към кандидата за започване на обучението:

 • Да има навършени 15 години и 11 месеца.
 • Да е завършил най-малко основно образование. Лицата, придобили документ за завършено основно образование след 26.09.2017г., могат да кандидатстват за издаване на СУМПС след завършване на Х клас.
 • Да отговаря на изискванията за физическа годност (медицинско свидетелство).

Курсът е теоретичен и практически.
1. Теоретичното обучение включва два модула – „Безопасност на движение по пътищата” и „Общо устройство на мотопеда”, с обща продължителност 32 учебни часа.
2. Практическото обучение е 10 мото часа на мотопед Sanyou (50 куб.см). Обучението се провежда на полигон и в градски условия.

ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА:
1. Теоретичното обучение не може да надвишава 6 учебни часа за денонощие.
2. Практическото обучението по модула ПО „Управление на МПС” не може да надвишава 2 учебни часа за денонощие.
3. Продължителността на учебните часове е както следва:
а) за теоретичното обучение – 45 минути, като се осигурява време за почивка между часовете, минимум 10 минути; допуска се обучението да се организира на учебни блокове с продължителност от 2 учебни часа;
б) за практическото обучение – 50 минути.

От определената продължителност на учебния час за практическо обучение до 10 минути общо се използват за встъпителен /уводен/ и за заключителен инструктаж. Във встъпителния инструктаж преподавателят въвежда обучавания в съдържанието на групата умения, които трябва да се формират. В заключителния инструктаж преподавателят анализира работата на обучавания и посочва допуснатите грешки.

40 коментара


 1. Крум каза:

  А с АМ мога ли да управлявам мотопед, който може да развие по-висока скорост от 45км/ч?То реално няма такъв, например дори балкан 50 или Симсон развиват около 60, 70 км/ч. Кой решава колко е максималната конструктивна скорост на даден мотор?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Крум,
   важно е по талон как е регистриран мотопедът! По закон мотопедът е МПС с обем на двигателя до 50 куб. и конструктивна максимална скорост до 45 км/ч. Т.е., нямаш право да управляваш МПС над 45 км/ч.
   Поздрави.

 2. Тони каза:

  Вече при АМ кат. няма ли и кормуване ?

 3. Братоев и Борисов каза:

  Здравей Тони,
  да, има 10 мото часа.
  Поздрави.

 4. Александър каза:

  Здравейте!Значи явих се на 27.06.2014 на изпит пред ДАИ за категория AM.Взех си изпита с 0 грешки,но след половин час инструкторката ми звъна и ми каза че са въвели нов закон и сега трябва да карам и кормуване,но във варна нямало такъв мотор и тя ми каза,че ако искам книжка трябва да карам A1.Тя е виновна,че не е разбрала за закона,но в случая аз сам потарпешт.Моля помогнете ми ако някаде може да се кара кормуване то колко ще струва с него,имам изкаран изпит пред ДАИ.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Александър,
   всеки учебен център, който провежда обучение за кат.АМ, трябва да има и мотопед, за да може да извършва обучение по новата програма!
   Това, че си взел изпита по теория на 27.06.2014 г. е добре и можеш да продължиш обучението си в друга фирма, която разполага с мотопед и да те обучат и явят на изпит по управление.
   Твоята инструкторка, е чудно как ще те явява на изпит по теория след като новите промени влязоха в сила от 01.06.2014 г.!!!!!
   Тези промени тя трябва да ги знае и да не те включват за обучение, след като нямат мотопед!
   Ние в Русе имаме мотопеди за кат.АМ, но това не ти решава въпроса с курса (за съжаление).
   При нас курса за кат.АМ (теория, практика и застраховка) е 350 лв.
   Поздрави.

 5. Неси каза:

  Здравейте,
  От Русе съм, и в първите месеци на 2015г ще навърша 16г. Искам да попитам мога ли да се запиша по-рано. Пък и как протича подготвителния процес и мога ли да си изкарам книжка само за категория АМ.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Неси,
   при започване на обучението се изисква да имате навършени 15 години и 11 месеца.
   Вие подлежите на задължително теоретично и практическо обучение, след което полагате вътрешни изпити при нас и изпити пред ДАИ.
   Неси, и без друго няма да имаш друга категория, освен АМ, т.е. книжката ти ще бъде само за кат.АМ.
   Поздрави.

 6. Иваило каза:

  Да ви попитам всички курсове за АМ ли се извършват на полигона или е само за вашата фирма ?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Ивайло,
   всички фирми трябва да провеждат обучение по практика за кат.АМ на полигон и градски условия! Това е Наредбата, а не наше изискване.
   Изпитът по практика пред ДАИ се провежда на полигон и в градски условия.
   Поздрави.

 7. Александър каза:

  Ако си подам документите в кат само със взет изпит и бчк има ли шанс да си получа книжката.Няма как да не мога да си взема книжката дори и без кормуване,защото когато бях на изпита трябваше да ма изкарат щом М категория вече се обезмисля

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Александър,
   формулирай точно въпроса си!
   Без успешно издържан изпит по управление,в КАТ няма да ти изработят свидетелство за управление!
   Поздрави.

 8. Алекс каза:

  Здравейте, мога ли да карам пистов мотор регистриран като 50 кубика (Аprilia Rs 50), с над 45км/ч..? Имам предвид, ако мотора си е 50 кубика, но го карам с над 45.. Защото мотоциклет с двигател с вътрешно горене, който да вдига максимум 45, рядко се среща..
  Благодаря, поздрави!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Алекс,
   в закона са записани параметрите за мотопеди кат.АМ – обем на двигателя до 50 куб. и конструктивна скорост до 45 км/ч.
   Ако един от тези показатели е надвишен, то за да управляваш такова МПС ти трябва минимум кат.А1.
   Поздрави.

 9. Тодоров каза:

  А може ли примерно мотор които дига наад 45км (50кубика) да се кара с категория АМ ако не се превишава тази скорост ? Благодаря предварително.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Тодоров,
   не, нямаш право с кат.АМ да управляваш мотоциклет над 50 куб. и скорост над 45 км/ч. Ако тези параметри са надвишени, то трябва да притежаваш кат.А1, А2 или кат.А.
   Поздрави.

 10. Cvetelin каза:

  Здравите въпроса ми е колко ще струва всичко да изкарам АМ или пък А1 цена и за двете ?

  • Cvetelin каза:

   И може ли с мои мотор да ида на изпитите ?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Цветелин,
   кат.АМ е на цена 350 лв. с включени изпитни такси пред ДАИ и застраховка „злополука“. С тази категория можеш да управляваш мотопед до 50 куб. и конструктивна максимална скорост до 45 км/ч.
   Кат.А1 е на цена 590 лв. с включени изпитни такси пред ДАИ и застраховка „злополука“. С тази категория можеш да управляваш мотоциклет до 125 куб., мощност до 11kW и отношение мощност/тегло до 0,1kW.
   Поздрави.

  • Братоев и Борисов каза:

   Цветелин, нямаш право да се обучаваш или явяваш на изпит с твой мотор!

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.