• Братоев и Борисов RSS
 • Братоев и Борисов във Facebook
 • Братоев и Борисов в Twitter

Обучението на водачи за превоз на опасни товари е изцяло теоретично и се извършва по единна програма, съгласно Наредба №40 от 14 януари 2004г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари, издадена от Министерство на транспорта.

Курсът за шофьори, превозващи опасни товари се състои от няколко модула:

 1. Основен
 2. Превоз в цистерни
 3. Превоз на взривни вещества

Обучението на кандидатите за основен курс е с продължителност от 20 учебни часа, след което кандидатът полага писмен изпит пред ДАИ. Изпитът за придобиване на свидетелство за водач, превозващ опасни товари, е теоретичен и се състои в решаване на изпитен тест, съдържащ 30 въпроса с посочени отговори, от които само един е верен. Времето за решаване на теста е 60 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 6 грешни отговора.

Обучението на кандидатите за специализиран курс – превоз в цистерни е с продължителност от 12 учебни часа. До изпит след специализиран курс се допускат само кандидати, положили успешно изпита след основен курс. Изпитът след всеки специализиран курс се провежда с изпитен тест, съдържащ 15 въпроса с посочени отговори, от които само един е верен. Времето за решаване на теста за всеки изпит след специализиран курс е 30 минути. Оценка „ДА” за всеки модул се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 3 грешни отговора.

Обучението на кандидатите за специализиран курс – превоз на взривни вещества е с продължителност от 8 учебни часа. До изпит след специализиран курс се допускат само кандидати, положили успешно изпита след основен курс. Изпитът след всеки специализиран курс се провежда с изпитен тест, съдържащ 15 въпроса с посочени отговори, от които само един е верен. Времето за решаване на теста за всеки изпит след специализиран курс е 30 минути. Оценка „ДА” за всеки модул се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 3 грешни отговора.

Обучението на кандидатите за удължаване срока на валидност на свидетелството за водач на МПС за превоз на опасни товари е с продължителност от 12 учебни часа. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството е теоретичен и се състои в решаване на изпитен тест. Тестът за всеки кандидат обхваща изпитните въпроси за класовете, за които ще бъде удължен срока на валидност на съответното свидетелство. Изпитните въпроси са с посочени отговори, от които само един е верен и пълен.

1.1.Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за превоз на вещества от класове 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3 ,5.1 ,5.2 ,6.1, 6.2, 8 и 9 /основен/ се провежда с изпитен тест, съдържащ 15 въпроса. Времето за решаване на теста е 30 минути. Оценка „ДА” се поставя, когато кандидатът е допуснал не повече от 3 грешни отговора.

1.2. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за цистерни е с време за решаване на теста 20 минути. Решават се 10 въпроса и се допускат не повече от 2 грешки.

1.3. Изпитът за удължаване срока на валидност на свидетелството за взривни вещества е с времетраене 20 минути. Решават се 10 въпроса и се допускат не повече от 2 грешки

По време на изпита кандидатите имат право да ползват таблица за смесено товарене (приложение 4 а) от Наредба №40.

Изпитите за придобиване на свидетелство за водач на МПС за превоз на опасни товари и изпитите за удължаване на срока на свидетелството са теоретични и се състоят в решаване на тест по електронен начин.

15 коментара


 1. Слави Атанасов каза:

  Здравейте!Интересува ме цената на курса ADR-основен.Благодаря!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Атанасов,
   цената на основен курс е 130 лв. с включени изпитни такси.
   Поздрави.

 2. Ивайло Иванов каза:

  Здравейте, интересувам се за кога има насрочен курс за АДР ? Благодаря предварително.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Иванов,
   курс за ADR ще започне на 22.08.2012 г.Записването трябва да стане най-късно до 20.08.2012 г.
   Поздрави.

 3. Svetozar каза:

  Мога ли да се запиша на курс при вас едновременно с+е или трабва да притежавам категория с преди това.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Светлозар,
   за да се запишеш за кат.С+Е, трябва да притежаваш кат.С от 1 година и да имаш навършени 21 години. От писмото , не става ясно какъв друг курс желаеш да изкараш.Ако въпросът ти към нас, е дали можеш да изкараш кат.С и кат.С+Е, отговорът е НЕ. Тези категории са отделни и не могат да се карат едновременно.
   Поздрави.

 4. dobri каза:

  zdraveite , kolko shte mi struva itrite zaedeno ,osnoven za cisterni ,vzrivni veshtestva , shte vi byda blagodaren i mikajete kolko i profisinalnata podgotovka za vytreshen i mejdunaroden prevoz, licenz za prevoz nahora vytreshen,mejdunaroden -i degitalna karta ,vsichko koeto e neobhodimo za prevoz na hora i tovari ,taksi ,kategoriite gi pritejavam ot 2005 godina, kolko vreme e kursa i imali sega zapochvane na kurs na vsichki tiia neshta ,i imali vazmojnost da platia po bankov byt , i prizapochvaneto na kursa trygvam vednaga ot germaniia blagodaria pridvaritelno 004917628842993 skupe dobrincho3012 [email protected]

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Добри,
   курс ADR започва от 10.10.2012 г.(сряда), като е желателно да Ви запишем преди тази дата, т.е. до 08.10.2012 г. Цените: основен+цистерни+взривни – 250 лв. с включени изпитни такси. С взривните вещества можете да превозвате: мини, бомби, гранати и т.н. Ако няма да се занимавате с превоз на взривни вещества, Ви е достатъчно да притежавате основен+цистерни – 190 лв. Присъствието на курса е задължително!
   Професионалната компетентност е на цена 300 лв. товари и 300 лв. за пътници, те са две отделни професионални компетентности. В момента тече такава група (за товари). Следваща дата, на която ще разкриваме курс за професионална компетентност (ако се сформира група), е от 16.10.2012 г.
   Лицензите се издават от ДАИ! Лиценз за вътрешен и международен превоз е на цена 2000 лв. (за повече информация относно лицензите – ДАИ).
   Дигиталната карта се издава също от ДАИ! Тя е на цена 144 лв.
   Картата за квалификация (професионална компетентност) е на цена 86 лв.
   Курс ADR: продължителност на основен+цистерни – 4 дни; основен+цистерни+взривни – 5 дни; Изпит: на 24.10.2012 г.
   Професионалната компетентност-товари – 6 дни, професионална компетентност-пътници – 6 дни. КУРС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ ЗАПОЧВА ПРИ СФОРМИРАНЕ НА ГРУПА!!! Това са дати, които ние обявяваме за начало, но ако няма група (поне 4-5 човека), курсът се отлага за друга дата!
   Плащането по принцип става в брой.
   Поздрави.

 5. dobri каза:

  zdraveite, blagodaria VI ZA OTGOVORA SHTE vi se obadia po telefona molia vi daite si telefona da razgovariavam s VAS i sigorno shte mikajete firmata koaito koiato shte mi napravi vsichko tova ,ako e vazmojno daite mi ..pratetemi neshto da procheta neshto ZA ADR I DRUGI NESHTA ZA KOITO VI OPOMENAH SYS SIGORNOST SHTE SE ZAPISHA V KURSA DO 8 MI

 6. Братоев и Борисов каза:

  Здравейте Добри,
  тел. 082/ 899 010, а материали за АДР ще Ви раздадем като започне курса.
  Поздрави.

 7. nasko каза:

  Dobar vecher iskam da vi popitam moga li da izkaram pri vas osnoven ADR sled kato imam sega c kategoriq.Tozi adr shte vaji li i za E kategoriq kato q izkaram po natam ? Blagodarq predvaritelno

 8. ivan каза:

  добър вечер може ли да ви попитам за листовките новите по АДР дали може да се сдобия с тях за да уча понеже съм студент и нямам много време.И като ги науча ще дойда да изкарам курса.Благодаря много

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Иван,
   ние не предлагаме листовките предварително! Листовки се раздават по време на обучението (има лекции и присъствието е задължително).
   Поздрави.

 9. Дионисиев каза:

  Здравей те, искам да ви попитам кога ще има курс за АДР

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Дионисиев,
   курс за ADR ще започне от 06.08.2014г.
   Записването е до 04.08.2014г.
   Поздрави.

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.