• Братоев и Борисов RSS
  • Братоев и Борисов във Facebook
  • Братоев и Борисов в Twitter

Ако се държа здраво, при сблъсък няма да пострадам!
Това е възможно, само ако скоростта на колата не надвишава 15 км/ч. При челен сблъсък на автомобил, движещ се с 40 км/ч, пътник без колан ще бъде изстрелян напред със сила 12 пъти по-голяма от собственото му тегло, което се равнява на падане от…. петия етаж.

Ако колата се преобърне, ще съм вързан и няма да мога да изляза от нея!
При преобръщане пътници без колани излитат от автомобила и често биват премазвани от търкалящата се кола. Дори при скорост от 100 км/ч и преобръщане на автомобила коланите запазват живота и предпазват от сериозни травми.

Няма смисъл от използване на специални детски столчета или предпазни колани на задните седалки, тъй като пътниците отзад са защитени от предните седалки!
При рязко спиране, дете, което седи на задната седалка, излита и се блъска в предното стъкло или арматурното табло. Ако е в скута на възрастен човек, то бива премазано между неговото тяло и предните седалки.

Коланът ме притеснява и тогава шофирам по-лошо!
Явно рядко го ползвате. Ако в продължение на седмица го поставяте редовно, после ще се чувствате дискомфортно без него. Въпрос на навик.

Слагам колан само за пред полицаите!
Коланът се поставя за да запази собствения ви живот, а не да ви пази от полицаите. Установено е, че при челен удар със скорост 90 км/ч тялото на водача придобива тежест 1,5 тона и продължава движението си напред със сила 20 пъти по-голяма от земното притегляне. При удар коланите намаляват 25 пъти отрицателното ускорение на човешкото тяло.

източник: БАЗК

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.