• Братоев и Борисов RSS
  • Братоев и Борисов във Facebook
  • Братоев и Борисов в Twitter

Нови драстични глоби за нарушителите на пътя

Четирикратно завишение на санкциите за шофьорите, които не спират на червен светофар и на пешеходна пътека, предвиждат внесените от ГЕРБ промени в Закона за движение по пътищата.

Председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков заяви, че досегашната глоба от 50 лева за тези нарушения, не може да уплаши шофьорите. „Нарушенията са изключително чести и предлагаме глобата да стане 200 лв.”, обясни Вълков.

Управляващите предлагат да се вдигнат и наказанията за водачите, които шофират след алкохолна почерпка. Всички, карали с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта, ще бъдат наказвани с отнемане на книжката за половин и дори една година. Глобата ще бъде от 500 до 1000 лв. „Това е за всички шофьори, независимо дали са млади или с опит, дали са шофьори на градския транспорт или пренасят опасни товари”, коментира депутатът.

Предвидено е и увеличение на санкциите за фалшифициране на психотестовете за професионални шофьори. Идеята е наказанието да стане от 500 на 3 хиляди лв.

Статистиката сочи, че в последните години жертвите по пътищата намаляват всяка година, а от МВР многократно са заявявали, че една от причините това да се случва са по-строгите санкции.

17.02.2012 / източник: btv.bg

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.