Понеделник, 23 октомври 2017
 • Братоев и Борисов RSS
 • Братоев и Борисов във Facebook
 • Братоев и Борисов в Twitter
 • Братоев и Борисов в Google+

НАРЕДБА 41 от 04.08.2008г. (Издадена от Министерството на транспорта Обн. ДВ. бр.73 от 19 Август 2008г.) се издава на основание чл. 7б, ал. 5 и чл. 7г, ал. 4 от Закона за автомобилните превози и въвежда изискванията на Директива 2003/59/ЕО на Европейския парламент.

Тази карта е задължителна за всички водачи на територията на Европейския съюз, които управляват МПС от кат. С1, С1Е, С, СЕ, D1, D1E, D, DE, както и тези, които извършват обществен превоз или превоз за собствена сметка.

Обучението се състои от две части – теоретична и практическа. Има два вида обучение:

НАЧАЛНО ОБУЧЕНИЕ

На начално обучение подлежат всички водачи, които са придобили съответната категория както следва:

 • Превоз на товари С; СЕ – след 10.09.2009г.
 • Превоз на пътници D; DЕ – след 10.09.2008г.

Продължителността на обучението за придобиване на начална квалификация е в рамките на 280 учебни часа или в курс за ускорено обучение – 140 учебни часа. След завършване на курса, кандидатите полагат изпит, който се състои от тест, отворени въпроси и решаване на два казуса.

ПЕРИОДИЧНО ОБУЧЕНИЕ

На периодично обучение подлежат всички водачи, които са придобили съответната категория както следва:

 • Превоз на товари С; СЕ – преди 10.09.2009г.
 • Превоз на пътници D; DЕ – преди 10.09.2008г.

Продължителността на периодичното обучение е 47 учебни часа. След завършване на курса, кандидатите не полагат изпит.

ПЪРВИЯТ КУРС НА ПЕРИОДИЧНО ОБУЧЕНИЕ на водачите преминава до следните срокове:

ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ (С1; С1Е; С; СЕ)

ПРИДОБИТА ПРАВОСПОСОБНОСТ ПРЕМИНАВАТ ПЪРВИЯ КУРС НА ПЕРИОДИЧНО ОБУЧЕНИЕ
преди 31 декември 1970г. до 31 декември 2010г.
от 1 януари 1971г. до 31 декември 1980г. до 31 декември 2011г.
от 1 януари 1981г. до 31 декември 1990г. до 31 декември 2012г.
от 1 януари 1991г. до 31 декември 2000г. до 31 декември 2013г.
от 1 януари 2001г. до 10 септември 2009г. до 10 септември 2014г.

ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ (D1; D1E; D; DE)

ПРИДОБИТА ПРАВОСПОСОБНОСТ ПРЕМИНАВАТ ПЪРВИЯ КУРС НА ПЕРИОДИЧНО ОБУЧЕНИЕ
преди 31 декември 1970г. до 31 декември 2009г.
от 1 януари 1971г. до 31 декември 1980г. до 31 декември 2010г.
от 1 януари 1981г. до 31 декември 1990г. до 31 декември 2011г.
от 1 януари 1991г. до 31 декември 2000г. до 31 декември 2012г.
от 1 януари 2001г. до 10 септември 2008г. до 10 септември 2013г.

При успешно приключване на курса Учебният център издава Удостоверение за професионална компетентност за извършване на превоз на пътници/ товари.

КАРТА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ НА ВОДАЧ НА МПС (DRIVER QUALIFICATION CARD) се издава, след като водачът приложи копие на това удостоверение и снимка към заявление по образец и ги подаде в съответната Регионална Дирекция (ДАИ – по адресна регистрация). Валидността на Картата е 5 години. При подновяването ú, водачите подлежат на нов курс периодично обучение.

1. Професионалната компетентност за товари кат.С важи и за кат.СЕ. Взема се предвид кога водачът е придобил кат.С, а не кат.СЕ!
2. Професионалната компетентност за пътници кат.D важи и за кат.DE. Взема се предвид кога водачът е придобил кат.D, а не кат.DE!
3. Професионалните компетентности за товари и пътници са РАЗЛИЧНИ и за тяхното придобиване се карат два отделни курса!

В А Ж Н О: Много ви молим, преди да задавате въпроси чрез формата за коментари, първо прочетете информацията отгоре. Тя е за вас и е представена достатъчно нагледно. Прегледайте също и коментарите, написани преди вас, за да се избегне задаването на едни и същи въпроси.
Коментари от типа: „Изкарал съм категория… на дата… Трябва ли да карам курс за компетентност и кога ми е крайният срок…“, повече няма да бъдат одобрявани и да им бъде отговаряно.

629 коментара


 1. Димитър каза:

  Здравейте!имам категория С+Е придобита през 1987г и категория D+Е придобита през 1996г и въпросът ми е следният:явно е че съм изпуснал срока за тази карта това поне го разбрах, но може те ли да ми кажете какви още карти и ‘картички’и въобще цялата бумащина са ми необходими когато ме спрат ДАИ за проверка, управлявам от скоро бус с общо тегло 4.3 тона.Не знам дали ще ми повярвате но окло 2-3 часа съм се ровил в какви ли не форуми но нищо не открих което да ми даде точна информация,а в този форум поне открих няколко полезни неща.Предварително благодаря !

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Димитър,
   от писмото Ви не става ясно какъв превоз извършвате с буса!
   Поздрави.

 2. Димитър каза:

  Здравейте, съжелявам наистина съм пропуснал да спомена ,извършва се превоз за собствена сметка на кабели и консумативи за кабелна телевизия и интернет.Ние сме вносители на тези неща,и превозваме на всички кабелни оператори в България техните заявки които са направили от нас.Имаме контргенти и извън България ходиме до Македония ,Албания ,Сърбия,Гърция,но навсякаде до сега съм ходил с по малките бусове които са до 3.5 тона.За табелката ;превоз за собствена сметка;знам и я направихме вече но за документите които ДАИ ще ми иска при евентуална проверка на пътя никъде не можах да намеря точно да е описано :трябва ти това,това,и това.Много се надявам да ми помогнете .Благодаря предварително! Поздрави.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Димитър,
   трябва да прочетеш Наредба H-8 от 27 юни 2008 г. за условията и реда за извършване на превоз на пътници и товари за собствена сметка – чл.18, Закона за автомобилните превози – чл.12б, Наредба №41 от 04.08.2008 г.за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация – чл.5, Закон за движение по пътищата – чл.178в, ал.5 и ал.6.
   Поздрави.

 3. Георги Милев каза:

  Здравеите!!!!Имам категория С от 1996г.,налага ми се да пътувам в Европа,но нямам проф. компетентност.Мога ли да трагна без нея?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Милев,
   по Наредба, Вие трябва да притежавате и карта за квалификация! Такава карта се изисква и в Европа.
   Поздрави.

 4. васил каза:

  каде мога да си взема дигитална карта с категороя C от 1996 година и колко ще ми струва

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Васил,
   дигитална карта се „взема“ от ДАИ -подават се документи в ДАИ. Ако питате за професионална компетентност, за нея се изисква да преминете обучение. Бихте ли си формулирали въпроса по-точно: за какво ни питате – за дигитална карта или карта за квалификация? Това са две различни карти.
   Поздрави.

 5. Андриан Георгиев каза:

  Здравейте, неможах да намеря отговор на моят въпрос , имам категория C от 2011 година ,нужно ли е да карам професионална компетентност ? В момента управлявам лекотоварен автомобил бус до 3.5 тона ,но ще се наложи да се кача на тежкотоварен… Благодаря Ви за вниманието ,ще се надявам да отговорите.

  • Братоев и Борисов каза:

   Господин Георгиев,
   Отговорът на Вашия въпрос е в информацията отгоре. Просто я прочетете!

  • Стоян каза:

   Е значи който е карал курса след 10 септември 2008г няма да му е необходима такава карта?

 6. Ангел Йорданов каза:

  Здравейте, искам да попитам няколко неща. Тъй като имам Ц категория от август 2012г.и искам да изкарам Ц+Е категория въпроса ми е минималния стаж който имам с Ц категория колко години е и има ли възрастова граница(21 навършени). Също така да попитам за професионална компетентност дали важи само за една категория примерно Ц (Ц+Е) или веднъж изкарана важи и за двете категории. И третия ми въпрос е за дигиталната карта се подават документи в ДАИ издава се картата и може да се ползва или е нужна и професионална компететнтност при подаването на документите. А всъщност има ли разлика междъ карта за квалификация и професионална компетентност.Благодаря предварително! Поздрави.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Йорданов,
   Вие можете да изкарате курс за кат.СЕ, когато направите 1 година стаж с кат.С, т.е. август месец 2013 г. и 21 години (навършени).
   Професионалната компетентност важи както за кат.С, така и за кат.СЕ, но Вие подлежите на начална професионална компетентност.
   Дигиталната карта няма нищо общо с картата за квалификация (професионалната компетентност), тя се изважда отделно. Това са две отделни карти! Дигиталната карта ще Ви трябва ако ще управлявате МПС оборудвано с дигитален тахограф, а картата за квалификация е документ който удостоверява Вашата професионална квалификация на водач.
   Поздрави.

 7. Петър Димитров каза:

  Здравейте,
  Имам голям проблем. Преди няколко месеца от ДАИ ме глобиха, че нямам изкарана професионална компетентност за С+А (категорията ми е от 2010 г.) при условие, че категория С ми е от 2007 г. и попадам в гратисния период до 2014 г. Обжалвал съм наказателното постановление, но се страхувам, че съдията по делото може и да не ми уважи жалбата, защото в наредба 41 не е много ясно посочено, че щом имаш С преди 2009 г. можеш да изкараш професионална комптенстност за С и С+Е до 2014 г. Въпросът ми е: има ли някакъв официален документ (инструкция, указания) от ДАИ или някой друг държавен орган, в който да се казва черно на бяло, ясно и точно, че щом С-то ти е преди 10 септември 2009 г., гратисният период до 2014 г. ти важи и за С+Е ? Предварително ви благодаря за отговора !

  • metin каза:

   zdraveyte g-n Dimitrov az sam metin v si6toto polojenie sam kato vas ,moje li da mi otgovorite kak prosediraxte i kakvo se slu4i na kraya.molya da mi otgovorite…..

  • Петър Димитров каза:

   Метине, предстои ми дело. Още не е насрочено. Ще видим какво ще се случи.

  • metin каза:

   zdraveyte,g-n dimitrov kakvo stana s deloto izleze li,pro6tavayte 4e pitam no i moya akt e izlyazal i az 6te objalvam akta si,t.e spe4elixte li deloto ako,mi ogovorite blagodarya vi predvaritelno…

 8. Братоев и Борисов каза:

  Здравейте г-н Димитров,
  в Наредба № 41 е посочено, че професионалната компетентност за кат.С важи и за кат.СЕ, чл.19, ал.2!!! Може да използвате като доказателство и параграф 2, ал.2 от Наредбата!
  Самата Наредба №41 е обнародвана в Държавен вестник: бр.73 от 19 август 2008г. – орган на издаване Министерство на транспорта.
  Поздрави.

 9. Стойчо Петров каза:

  Здравейте,
  имам категория С отпреди 20 години, изкарах курс за професионална компетентност, но ми предстои да карам С+Е.
  Колко време след курса и издаване на удостоверението трябва да си изкарам малкото талонче в ДАЙ. За чужбина искат отметка в талончето на С+Е.
  Мога ли да карам с удостоверението, докато изкарам курса за С+Е.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Петров,
   от писмото Ви не става ясно дали сте си извадили карта за квалификация за кат.С!
   Можете да карате с удостоверението за завършен курс за професионална компетентност най-много 1 месец.
   Поздрави.

 10. Стоян каза:

  Здравейте! Имам удостоверение за професионална компетентност-превозвач на товари от 23 април 1998г . На него няма отбелязан срок на валидност . Това означава ли че не се подновява и е валиден ? Благодаря предварително

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Стоян,
   удостоверенията за професионална компетентност, издадени преди 2008г., не важат и подлежите на ново обучение.
   Поздрави.