• Братоев и Борисов RSS
  • Братоев и Борисов във Facebook
  • Братоев и Борисов в Twitter

Професионалните шофьори вече ще си сменят книжките на 5 години

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на 5 години. Така хората, които изкарват хляба си с превоз на пътници и товари, ще сменят свидетелствата за управление на по-кратък период – вместо на 10 години вече ще го правят на 5.

Решението беше одобрено от депутатите с промени в Закона за българските документи за самоличност. Промяната засяга водачите, които имат свидетелства за категория С и D, и влиза в сила от 19 януари 2013 година.

Управляващите обясниха, че промяната се налага заради синхронизиране на българското с европейското законодателство. Според опозицията, това е поредният начин да се събират такси от хората.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков директно призова шофьорите, чиито свидетелства изтичат скоро, да сменят документа преди януари, защото така все ще ползват по-дългия срок на валидност на документа от 10 години. „В режим на изпълнение сме на една европейска директива. Всички от парламентарните комисии бяха съгласни, когато промяната беше представена в комисиите. Не може да има отстъпление от директивата на ЕС”, обясни категоричността на управляващите Вучков.

Това обаче не спря критиките на опозицията. „Нали психологичните прегледи за шофьорите са на 5 години. Ами какъв е проблемът тогава да ги караме да си сменят книжките”, попита бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Стана порочна практика всичко в тежест на българските граждани да оправдаваме с европейски директиви”, допълни тезата независимият депутат Георги Терзийски. Според него това е нова тежест за българските граждани, които имат достатъчно лутане в лабиринта на чиновническата администрация. „Това касае упражняване на професията. Това е един дребен ход за събиране на такси. Защото хората се чудят как да работят, а ние се чудим как да им пречим”, допълни още Терзийски.

24.09.2012 / източник: dnes.bg

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.