• Братоев и Борисов RSS
  • Братоев и Борисов във Facebook
  • Братоев и Борисов в Twitter

Шофьорите ще остават без книжка за месец при незачитане на светофар и пешеходна пътека

Водачите ще остават за един месец без книжка и ще трябва да платят 200 лева глоба, ако не спрат на червен сигнал на светофара или на пешеходна пътека. Това ще стане факт, ако парламентът приеме на второ четене предложените промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

В петък депутатите приеха текстовете на първо четене. При повторно нарушение, свързано със сигналите на светофара и правилата за преминаване през пешеходна пътека, водачите ще остават без книжка за три месеца и ще се разделят с 400 лв.
Предложенията срещнаха критиката на депутатите от левицата, като аргументите са, че има много спорни ситуация, когато водачът влиза в кръстовището на жълто, но е санкциониран.

Приетите промени в ЗДвП предвиждат и по-тежки санкции при шофиране след употреба на алкохол. При най-ниската концентрация (над 0.5 промила) книжката ще се отнема за 1 година вместо за шест месеца. Глобата пък ще скочи двойно и ще стане между 500 и 1000 лева.

Сериозни финансови санкции грозят и водачите, които паркират на места, определени за превозни средства на хора с увреждания – 500 лева. Новост е въвеждането на глоби за велосипедистите, които се движат по пътищата без светлоотразителна жилетка.
Пешеходците ще се дисциплинират, като глобата за неправилно пресичане скача от 10 лева на от 20 до 50 лева, в зависимост от мястото, където е станало нарушението.

20.05.2012 / източник: dnevnik.bg

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.