• Братоев и Борисов RSS
  • Братоев и Борисов във Facebook
  • Братоев и Борисов в Twitter

Според британско проучване, веднъж изкарали книжка, жените са по-безопасни водачи на МПС, но докато се учат да шофират, допускат повече грешки от мъжете

Митовете и легендите за жените шофьори са безкрай. Сега британците са открили „топлата вода“.

Според британско проучване, веднъж изкарали книжка, жените са по-безопасни водачи на МПС, но докато се учат да шофират, допускат повече грешки от мъжете. Изследването е проведено във Великобритания след 19 000 души.

Данните от проучването показват, че през изминалата година дамите, явили се на изпит за шофьорска книжка, са допуснали общо 857 000 сериозни грешки срещу 646 000 за мъжете. Най-често представителките на нежния пол се провалят на шофьорските изпити заради несполучливи маневри на заден ход.

Дамите, освен това допускат повече грешки от мъжете при завиване и смяна на скоростите. Анкетата обаче потвърждава стереотипа за мъжете-състезатели, които често се провалят на изпит за книжка заради превишена скорост и пропускане на пътни знаци.

По данни на транспортното министерство всяка година във Великобритания около 1,5 милиона души се записват на шофьорски курсове. При мъжете успеваемостта на изпита за книжка е 50% – с шест процента по-висока, отколкото при жените.

На дамите, желаещи да се сдобият със свидетелство за управление на МПС, са им необходими средно 52 часа обучение. За сравнение – на мъжете са им достатъчни 36 часа, за да изкарат книжка. Веднъж сдобили се с нея обаче, жените се превръщат в по-безопасни шофьори от представителите на силния пол.

източник: inews.bg

1 коментар


  1. НикБ каза:

    И каква е методиката? Вероятно са изчислили „произшествията на калпак“ – обикновено това число е в полза на жените-шофьори.
    Но показателят „произшествия на изминат километър“ е значително по-реален и винаги е бил в полза на по-добрите шофьори :).
    Поздравления за сайта!

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.