• Братоев и Борисов RSS
  • Братоев и Борисов във Facebook
  • Братоев и Борисов в Twitter

Зимата идва. Шофьори, готови ли сте?

Няколко полезни съвета, които биха могли да ви спестят ненужни главоболия на пътя в студа

Зимата се задава, а в дните преди тя да е съвсем пристигнала предвидливите шофьори традиционно обръщат внимание на подготовката на автомобила си за по-тежките условия на експлоатация.

В началото на ноември започва и ежегодната акция „Светлина“ на МВР. Предишни години тя имаше по-важно предупредително значение, но след последните изменения в Закона за движение по пътищата шофирането на светлини стана задължително целогодишно, така че вече не е нужно шофьорите да бъдат изрично подсещани.
Задължително е обаче осветителната уредба на автомобила да е в изправност – най-вече да няма изгорели крушки (особено трудно се забелязват, ако са на стоповете – освен ако някой не ви спре на светофара, за да ви предупреди…).
За фаровете пък е много важно да са правилно регулирани. В противен случай е твърде неприятно за останалите на пътя, а при това и опасно.

Друг важен елемент, свързан с осигуряването на добра видимост, са чистачките. Ако са стари, подменете ги – през есента и зимата ни се налага да караме твърде често при дъжд, а пръските от колелета на предните автомобили налагат челното стъкло да се почиства много по-често.
В казанчето за течност за чистачките не забравяйте да сложите незамръзваща. Като цяло концентратите са по-изгодни финансово от готовите за употреба смеси.

На следващо място – проверете антифриза. У нас сякаш не е разпространена практиката той периодично да се сменя – съвсем целият, и да се налива нов. Но ако не друго – поне вижте до колко градуса под нулата ви осигурява спокойствие сместа (която трябва да е вода и антифриз и никога само част антифриз).
Ако автомобилът ви е по-стар, проверете за течове, не е приятно заради небрежност да не усетите как в резервоара за охладителна течност не е останало нищо и да прегреете двигателя си посред зима. Ако пък е твърде стар, може да се замислите да го смените с някой по-добър.

Преди големите студове да са дошли, е добре да проверите и състоянието на акумулатора. В противен случай може да ви се наложи да го сваляте със замръзнали пръсти няколко дни по-късно, а това не е особено приятно преживяване.
В зависимост от вида му – обслужваем, необслужваем, с електролитна течност, с гел и пр. може да предприемете мерки за възстановяването на формата му. Ако нямате нужната компетентност, обърнете се към сервиз или механик, обикновено и в пунктовете за продажба на нови ще могат да ви помогнат.

Макар в законодателството да не съществува изрично изискване за шофиране със зимни гуми, важно е да се знае, че при температури под седем градуса карането с летни гуми става непрепоръчително. Сместа, от която са произведени, и технологията им гарантират отлично сцепление и спирачен път на суха и мокра настилка, но само когато температурата навън е по-висока.
Напротив, зимните гуми са изработени от много по-мека смеска, която запазва еластичността си при ниски температури, а протекторът им е направен от блокчета, които са с ламели, така че да се гарантира сцеплението при сняг.
Много по-сигурно освен това е да се кара с пълен комплект от четири, а не само с две зимни гуми, поставени на водещите колела. Забранено изрично обаче е поставянето на регенерирани или вулканизирани гуми на предните колела на автомобила.
Минималното износване на гумите не трябва да е под 1,6 мм според сега действащия Правилник за прилагане на Закона за движение по пътищата. Когато става дума за зимни гуми обаче – като нови те са с около 8 мм грайфер, и е добре да се сменят при протектор, износен до 4 мм. На повечето модели гуми това е отбелязано със специален маркер – т.нар. „мостчета“ между блокчетата от протектора. При зимните тези маркери обикновено са два – на 1,6 мм и на 4 мм.
Принципно е добре един комплект гуми да се експлоатира в рамките на 4-5 години, след което да се замени, независимо че не си е навъртял километрите и има още достатъчно дълбок грайфер. С течение на времето гумата губи качествата си – заради остаряването на материала, което може да доведе до неприятни изненади в поведението й на пътя.

След като сте отделили достатъчно внимание на автомобила, добре е да отделите и известно време на себе си – за пренастройка на шофьорските навици. През зимата, и особено по време на празници, с които този сезон изобилства, възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки, предупреждават от МВР.
Част от причините са увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, по-къса светла част от денонощието, неосветени улици в населените места.
Друга част от причините са свързани с управление в нетрезво състояние, с несъобразена скорост или неправилно изпреварване.

От полицията припомнят основните рискови фактори:
Намалено сцепление на гумите с настилките поради заледявания, снеговалежи, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост поради мъгла, съчетано с неумение да се шофира при зимни условия;
– Движение на несигнализирани пътни превозни средства – каруци, трактори и др.;
Подценяване на задължителната подготовка на автомобилите за движение при зимни условия – износени и неподходящи за сезона гуми, неизправни спирачки, светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат – лоша видимост за водача; липса на вериги за сняг;
Интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер в населените места и в близост до тях, както и недостатъчно или липсващо улично осветление.

Ето още няколко полезни съвета за шофирането през зимата:
– Преди да тръгнете на път, информирайте се за пътната обстановка и времето.
– Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно придвижване в колона. Ако планувате по-дълъг преход, вземете за всеки случай вода и някаква храна и не тръгвайте без зареден телефон.
– Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
– При продължително движение зад бавни товарни автомобили и интензивен насрещен трафик не губете търпение и не изпреварвайте рисково, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация за маневрата с добра видимост.
– При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Много опасно е рязкото спиране, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
– При движение по тъмно намалявайте скоростта, когато превключвате от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас.
– Имайте едно на ум – неправилно движещи се пешеходци с тъмни дрехи се забелязват твърде късно, на броени метри пред автомобила.
– Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
– Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.
– Не забравяйте, че децата ви винаги трябва да пътуват в специалните за тях столчета и седалки.

източник: vesti.bg

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.