• Братоев и Борисов RSS
 • Братоев и Борисов във Facebook
 • Братоев и Борисов в Twitter

Водач с правоспособност за категория „В” има право да управлява моторни превозни средства с допустима максимална маса, която не превишава 3500 кг, проектирани и конструирани за превоз на не повече от 8 пътници плюс водача; моторните превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, която не надвишава 750 кг или да е над 750 кг, при условие че допустимата максимална маса на състава не превишава 4250 кг.

Шофьор с права за управление на МПС от категория „В” има право да управлява и МПС от категории „АМ” и „В1”.

Изисквания към кандидата за започване на обучението:

 • Да има навършени 17 години и 9 месеца. Три месеца преди навършване на 18 години, желаещите могат да бъдат включени в курс и да започнат обучението си. На изпит по управление могат да се явят при навършване на 18 год.
 • Да е завършил най-малко основно образование. Лицата, придобили документ за завършено основно образование след 26.09.2017г., могат да кандидатстват за издаване на СУМПС след завършване на Х клас.
 • Да отговаря на изискванията за физическа годност (медицинско свидетелство).

Курсът за придобиване на правоспособност категория „В” е разделен на две части:

 • Теоретично обучение
 • Практическо обучение

Теоретичното обучение включва два модула – „Безопасност на движението по пътищата” и „Общо устройство на автомобила”, с обща продължителност 40 учебни часа.

Практическото обучение е 31 учебни часа. Провежда се в удобно за кандидата време. Началните часове от обучението се провеждат на полигон, а след това – управление в населено и извън населено място. Между 18-ти и 22-ри учебен час се провежда междинен изпит, а след 31-вия учебен час – вътрешен изпит. След успешно положен вътрешен изпит, на кандидата се издава удостоверение за допускане до практически изпит.

Надграждайки придобитите за категория „В” знания, умения и поведение, чрез съответното за категорията обучение, и след успешното полагане на съответните изпити, може да се придобие правоспособност за управление на МПС от категориите „А1”, „А2”, „А”, „BE”, ”С1” и „Ткт” (колесен трактор).

ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА:
1. Теоретичното обучение не може да надвишава 6 учебни часа за денонощие.
2. Практическото обучението по модула ПО “Управление на МПС” не може да надвишава 2 учебни часа за денонощие.
3. Продължителността на учебните часове е както следва:
а) за теоретичното обучение – 45 минути, като се осигурява време за почивка между часовете, минимум 10 минути; допуска се обучението да се организира на учебни блокове с продължителност от 2 учебни часа;
б) за практическото обучение – 50 минути.

От определената продължителност на учебния час за практическо обучение до 10 минути общо се използват за встъпителен /уводен/ и за заключителен инструктаж. Във встъпителния инструктаж преподавателят въвежда обучавания в съдържанието на групата умения, които трябва да се формират. В заключителния инструктаж преподавателят анализира работата на обучавания и посочва допуснатите грешки.

63 коментара


 1. Стефанов каза:

  Здравейте, Притежавам шофьорска книжка категория „В“, моля да ми изпратите график на курсовете за категория „В+Е“, провеждащи се във вашият център през януари, февруари и март и цени!
  Благодаря Ви предварително!
  С уважение,
  Стефанов

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Стефанов,
   ние не провеждаме обучение за кат.В+Е.
   Поздрави.

 2. Миланов каза:

  Здравейте!Искам да попитам,трябва ли да се кара опреснителен курс,след като ми взеха кнжката за 1 година?Тази една година изтече и искам да знам,дали отново трябва да карам курс?Благодаря,предварително!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте г-н Миланов,
   трябва да знаем, за какво Ви е взета книжката, за да Ви отговорим.
   Поздрави.

 3. Миланов каза:

  Извинете ме,забравил съм да спомена.За алкохол ми взеха книжката,с 1.16 промила на кръвна проба.Ще очаквам отговор.Благодаря предварително!

  • Братоев и Борисов каза:

   Зравейте г-н Миланов,
   след като книжката Ви е взета за алкохол, трябва да преминете психо, след успешно полагане на психо-теста, отивате в КАТ за да Ви върнат свидетелството за управление.
   Поздрави.

 4. Миланов каза:

  Много Ви благодаря

 5. Симона каза:

  Каква е цената за категория Б

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Симона,
   цената на курс за кат.В е 590 лв. с включени изпитни такси. В тази цена не са включени: медицинско свидетелство, свидетелството за управление и БЧК (курс за първа долекарска помощ).
   Поздрави.

 6. Симона каза:

  А ще има ли увеличение на курсовете?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Симона,
   ние не планираме увеличение на цените на този етап.
   Поздрави.

 7. petko каза:

  мога ли на 16г да карам курсове за Б категориа

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Петко,
   за кат.В, трябва да си на възраст най-малко 17 години и 9 месеца.
   Поздрави.

 8. Моника каза:

  Здравейте,
  Имам проведено теоретично и практическо обучение в друг град. Ако реша да се запиша при Вас, трябва ли да платя цял нов курс или ако не, колко трябва да заплатя? Благодаря!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Моника,
   трябва да знаем кога е проведено теоретичното и практическото обучение и дали сте положили успешно изпити пред ДАИ! Ако не сте се явявали на изпит пред ДАИ, първото Ви явяване трябва да го направи фирмата извършила обучението. За повече информация – тел. 082 / 899 010.
   Поздрави.

 9. Моника каза:

  Края на месец май изтича срока от 1 година след успешно издържан изпит – теоретичен пред ДАИ, но на практическия изпит – не издържан. Сега вече, ако реша да опитам отново трябва да положа пак теоретичен изпит и чак след това да взема, до колкото знам, минимум 8 часа кормуване и чак след това да се явя на практически изпит. Правилно ли е или греша? Колко ще струва допълнителното обучение в моя случай при Вас? Благодаря!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Моника,
   ако изтече 1 година от успешно положения изпит по теория, следва отново явяване на изпит теория пред ДАИ. Ако си вземеш допълнителни часове по управление в този срок и се явиш на изпит пред ДАИ, няма да се наложи да полагаш отново изпит по теория пред ДАИ. Броят на часовете по управление, които трябва да си вземеш по Наредба, са 4 мото часа, но това зависи от теб. Инструкторът ще прецени дали тези 4 часа са достатъчни за да те яви на изпит по управление. Цената на 1 мото час е 20 лева. За повече информация тел. 082 / 899 010.
   Поздрави.

 10. аксел каза:

  каква е цената за кат.Б ?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Аксел,
   цената на кат.В е 590 лв.
   Поздрави.

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.