• Братоев и Борисов RSS
 • Братоев и Борисов във Facebook
 • Братоев и Борисов в Twitter

Водач с правоспособност за категория „В” има право да управлява моторни превозни средства с допустима максимална маса, която не превишава 3500 кг, проектирани и конструирани за превоз на не повече от 8 пътници плюс водача; моторните превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, която не надвишава 750 кг или да е над 750 кг, при условие че допустимата максимална маса на състава не превишава 4250 кг.

Шофьор с права за управление на МПС от категория „В” има право да управлява и МПС от категории „АМ” и „В1”.

Изисквания към кандидата за започване на обучението:

 • Да има навършени 17 години и 9 месеца. Три месеца преди навършване на 18 години, желаещите могат да бъдат включени в курс и да започнат обучението си. На изпит по управление могат да се явят при навършване на 18 год.
 • Да е завършил най-малко основно образование. Лицата, придобили документ за завършено основно образование след 26.09.2017г., могат да кандидатстват за издаване на СУМПС след завършване на Х клас.
 • Да отговаря на изискванията за физическа годност (медицинско свидетелство).

Курсът за придобиване на правоспособност категория „В” е разделен на две части:

 • Теоретично обучение
 • Практическо обучение

Теоретичното обучение включва два модула – „Безопасност на движението по пътищата” и „Общо устройство на автомобила”, с обща продължителност 40 учебни часа.

Практическото обучение е 31 учебни часа. Провежда се в удобно за кандидата време. Началните часове от обучението се провеждат на полигон, а след това – управление в населено и извън населено място. Между 18-ти и 22-ри учебен час се провежда междинен изпит, а след 31-вия учебен час – вътрешен изпит. След успешно положен вътрешен изпит, на кандидата се издава удостоверение за допускане до практически изпит.

Надграждайки придобитите за категория „В” знания, умения и поведение, чрез съответното за категорията обучение, и след успешното полагане на съответните изпити, може да се придобие правоспособност за управление на МПС от категориите „А1”, „А2”, „А”, „BE”, ”С1” и „Ткт” (колесен трактор).

ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА:
1. Теоретичното обучение не може да надвишава 6 учебни часа за денонощие.
2. Практическото обучението по модула ПО “Управление на МПС” не може да надвишава 2 учебни часа за денонощие.
3. Продължителността на учебните часове е както следва:
а) за теоретичното обучение – 45 минути, като се осигурява време за почивка между часовете, минимум 10 минути; допуска се обучението да се организира на учебни блокове с продължителност от 2 учебни часа;
б) за практическото обучение – 50 минути.

От определената продължителност на учебния час за практическо обучение до 10 минути общо се използват за встъпителен /уводен/ и за заключителен инструктаж. Във встъпителния инструктаж преподавателят въвежда обучавания в съдържанието на групата умения, които трябва да се формират. В заключителния инструктаж преподавателят анализира работата на обучавания и посочва допуснатите грешки.

63 коментара


 1. iliqn каза:

  Може ли да се управлява МПС от кат.B след като са взети всички изпити и са подадеди документите в КАТ, но се чака за издаване на документа, през това време водачът правоспособен ли е?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Илиян,
   Честита Коледа!
   Не, не можеш да управляваш МПС без свидетелство за управление! Не си правоспособен водач без свидетелство за управление!
   Поздрави.

  • simo каза:

   ne

 2. Стоян каза:

  Здравейте, Говори се, че януари месец 2014 курс за категория B може да се кара след завършване на 12 клас с удостоверение за това а не както е било досега с 17 год. и 9 мес. ИМАЛИ НЕЩО ТАКОВА ?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Стоян,
   НЯМА ПРОМЯНА В ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ КАНДИДАТИТЕ!
   Поздрави.

  • simo каза:

   ne

 3. лина каза:

  Здравей.
  Трябва ли задължително да имаш средно образование или може с основно образование да изкараш курсовете за нормален лек автомобил и колко струва курсът и навсякъде в всеки град ли е така?
  Мерси, поздрави от Испания.

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Лина,
   изискването към кандидатите е да имат минимум основно образование.
   Цената на кат.В е 590 лв. с включени изпитни такси пред ДАИ и вътрешни изпити.
   Изискванията към кандидатите са еднакви за цяла България. Цените са различни.
   Поздрави.

 4. Христофор каза:

  Здравейте!Миналото лято (2013) карах при вас категория АМ.Дочух,че за тези които вече са карали при вас някаква категория има намаление,по-точно 540лв.за B категория.Ако това е така,бих искал да знам какво включва тази цена.Интересуват ме изпитите по кормуване,вътрешен и външен.Ако някой от тях не е включен към общата цена,бих искал да знам колко ще струва.Благодаря предварително!Поздрави!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Христофор,
   да, за наши курсисти правим отстъпки в цените. Ти си наш курсист и цената за кат.В (за теб) ще бъде 540 лв. с включени изпитни такси пред ДАИ + вътрешни изпити.
   Поздрави.

 5. Христофор каза:

  Благодаря за отговора,но имам още един въпрос.При разсрочен метод на заплащане,знам че аз мога да определям броя и размера на вноските си,но трябва всичко да бъде платено до изпита ми пред ДАИ по управление.Това ще рече външния ми по кормуване,който по закон се усъществява при навършване на пълнолетие,така ли е?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Христофор,
   да, така е.
   Поздрави.

 6. and каза:

  Мога ли след като съм минал всички изпити за Б категория, да почна да карам А (без да съм пуснал документи за Б)

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей and,
   трябва да си извадиш и свидетелство за управление и тогава да се запишеш за кат.А. В противен случай няма как да докажеш, че си с правоспособност за кат.В. При записване на курс за кат.А, трябва да ти се направи копие на книжката.
   Поздрави.

 7. Никола Трионов каза:

  Здравеите ! Преди няколко седмици излязъл закон , които гласи, че за да се запишеш за категория „б“ вече трябва да имаш навършени 18 години . Имали такова нещо ?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравейте Никола,
   къде е излязъл този закон? Няма го в Държавен вестник!
   За да се запише за кат.В, кандидатът трябва да е на възраст 17 години и 9 месеца, на изпит по теория ще се явявате един месец преди да навършите 18 години, а на изпит по управление ще се явите, когато навършите 18 години.
   Поздрави.

 8. Даниел каза:

  Здравейте въпроса ми е следния. Аз съм на 17, кога мога да карам курсовете за Б категория и кога мога да си взема книжката, в смисъл такъв че знам че ако се запишеш на 17 и 9 месеца можеш да си я изкараш и като навършиш 18 просто да отидеш да си я вземеш? Така ли е, или не? И ако не е, как е?

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Даниел,
   можеш да започнеш обучение за кат.В на 17 години и 9 месеца. На теоретичен изпит (пред ДАИ) можеш да се явиш един месец преди да навършиш 18 години, а на практически изпит (пред ДАИ)можеш да се явиш едва след като навършиш 18 години.
   Поздрави.

 9. Галина каза:

  Здравейте! Имам следния проблем.Преди 2 месеца започнах шофьорски курс. Теоритичните часове, които ми се полагат (40 часа, които реално не съм ползвала напълно)минаха в решаване на листовки. Нямаше обясняване на правила , нито разясняване на ситуации. Всичко научих от интернет и си взех теорията. До момента аз съм ползвала 10 часа практика и те са 2 часа юни, 4 часа юли и 4 часа август. Аз съм възмутена от това отношение и желая да се откажа от услугите на този инструктор. Мога ли да се откажа и да продължа обучението си при друг? До момента съм платила 200 лв и искам да разбера колко струват 40 часа теория , теоритичен изпит и 10 практика като целия ми курс струва 650 лв. Предварително благодаря!

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Галина,
   Имаш право да продължиш обучението си в друг учебен център!
   Всяка фирма си има ценова листа! Цените на курсовете са различни за различните фирми.
   Ти къде си започнала обучението си? В кой град?
   Поздрави.

 10. Димитър каза:

  Здравейте школа Братоев и Борисов,
  Имам навършени 16 години и искам да изкарам книжка за категория А1.Колко пари струват изпитите.И какво общо взето трябва да знам за тях. Казвам го с риск да изглеждам неловко,но все пак ще е за пръв път 🙂

  • Братоев и Борисов каза:

   Здравей Димитър,
   цената на курса за кат.А1 е 590 лв. с включени изпитни такси- теория и управление пред ДАИ + застраховка „злополука“.
   Подлежиш на обучение по теория и управление, след което полагате вътрешни изпити (теория и управление)във фирмата, а след успешно положени вътрешни изпити, се явявате и на изпити пред ДАИ.
   Първо полагате изпит теория, а след това и изпит по управление.
   Поздрави.

Пишете на кирилица!

Коментари, написани неграмотно и на латиница, няма да бъдат одобрявани.